Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΑΣΩΠΟΣ - ΚΗΦΙΣΟΣ)

Οι δεκάδες ανεξέλεγκτες χωματερές και η ανυπαρξία ολοκληρωμένου συστήματος αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και χειμάρους,ποτάμια, λίμνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και η λίμνη του Μαραθώνα έγινε αποδέκτης βοθρολυμάτων.

Τα φυτοφάρμακα επίσης μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και μάλιστα η πηγή της μόλυνσης είναι διάχυτη και δύσκολα να αντιμετωπισθεί, εκτός εάν αλλάξουν οι μέθοδοι παραγωγής γεωργικών προϊόντων.

Όμως η πιο επικίνδυνη μορφή μόλυνσης είναι η τοξική που δυστυχώς δεσπόζει στην περιοχή με την περίπτωση του Ασωπού Ποταμού.

Χαρακτηρισμένος εδώ και 40 χρόνια με Προεδρικό Διάταγμα ως αγωγός παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων! ο Ασωπός ποταμός έγινε αποδέκτης των αποβλήτων από εκατοντάδες βιομηχανίες που εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων. Οι περισσότερες επιχειρήσεις, αν και υποχρεούνται από το νόμο δεν έχουν εγκαταστάσεις βιολογικού-χημικού καθαρισμού ενώ όσες έχουν, υπολειτουργούν τις εγκαταστάσεις αυτές. Υπάρχουν καταγγελίες ότι πολλά εργοστάσια λειτουργούν με εξάμηνες και ετήσιες άδειες και ότι χρησιμοποιούνται γεωτρήσεις για την απευθείας εναπόθεση τοξικών αποβλήτων στον υδροφόρο ορίζοντα! Το τελικό αποτέλεσμα είναι η μόλυνση του νερού με βαρέα μέταλλα (μόλυβδο, κάδμιο, υδράργυρο, χρώμιο) εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία. Από τον περασμένο Αύγουστο μάθαμε ότι μας "τιμά με την παρουσία του" και το εξασθενές χρώμιο, αναγνωρισμένη καρκινογόνος ουσία που η χρήση της έχει απαγορευθεί στις Η.Π.Α από τη βιομηχανία μετάλλων. Η ουσία αυτή που έπρεπε να μην υπάρχει καν στο πόσιμο νερό έχει εμφανισθεί σε αξιοσημείωτες ποσότητες σε μια σειρά μετρήσεων. Το γεγονός μάλιστα ότι γνωρίζουμε μόλις μερικούς μήνες την ύπαρξη του στοιχείου αυτού, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε στο παρελθόν. Πολύ απλά δεν γινόντουσαν μετρήσεις για την ανίχνευση του. Αυτό το "εμπλουτισμένο" νερό χρησιμοποιείται τελικά για τις οικιακές ανάγκες και τη γεωργική παραγωγή.

Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και συνδέουν την μόλυνση αυτή με τις περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου στον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής. Ζητούν να πραγματοποιηθούν μελέτες για τις επιπτώσεις πάνω στην υγεία και τη διατροφική αλυσίδα. Απαιτούν την απορρύπανση του Ασωπού και τον έλεγχο της λειτουργίας των βιομηχανιών. Οι μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης κρίνονται ανεπαρκείς σε σχέση με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Επιβλήθηκαν αυξημένα σε σχέση με το παρελθόν πρόστιμα , που όμως δεν φαίνονται ικανά να αναχαιτίσουν την αυθαίρετη λειτουργία των βιομηχανιών, ενώ οι εργασίες αποκατάστασης του ποταμού έχουν περιορισθεί σε καθαρισμό σκουπιδιών και τσιμεντοποίηση που έχουν βλάψει το οικοσύστημα. Παραπάνω από αναγκαία είναι η κατασκευή Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Βιομηχανικών Αποβλήτων και να σταματήσει η χρήση του Ασωπού ως αγωγού αποβλήτων.

Παρόμοια κατάσταση υπάρχει και στον Κηφισό που μάλλον θα πρέπει να χαρακτηριστεί επίσημα πλέον, ως μνημείο κρατικής ανεπάρκειας. Κανένας σεβασμός των ζωνών προστασίας που θεσπίστηκαν από το 1994 με προεδρικό διάταγμα, καμία χρηματοδότηση του φορέα διαχείρισης που ιδρύθηκε το 2002, καμία κατεδάφιση αυθαιρέτων, κανένας έλεγχος για τα απόβλητα, τα σκουπίδια και τα μπάζα που "κοσμούν" την κοίτη του.

Επιπλέον επιβάρυνση στα ποτάμια προέρχεται ακόμα και από τα όμβρια ύδατα που περιέχουν αιωρούμενα σωματίδια και βρωμιές από τα αστικά κέντρα που ξεπλένουν.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε και τη θαλάσσια μόλυνση που προκαλείται από τα νερά των ποταμών που εκβάλλουν. Ο Νότιος Ευβοϊκός κινδυνεύει σοβαρά από τον Ασωπό και φυσικά από παρακείμενες βιομηχανίες.

Απαραίτητη είναι επίσης η δημιουργία ενός πιστοποιημένου και αδιάβλητου δικτύου συστηματικών μετρήσεων της ποιότητας των υδάτων και του δικτύου ύδρευσης πανελλαδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: